|
|
|
... teafogyasztás szokása? A legenda a kínai Sen-nung császár nevéhez köti a teafőzés kezdetét, miszerint Kr. e. 2737-ben a császár ivóvizét forraltatta (a kínaiak már akkor rájöttek, hogy a forralatlan víztől könnyebben megbetegednek), és a hirtelen támadt szél belesodort néhány teacserjelevelet a vízbe. Így fedezték fel, hogy a főzet finom, és hamarosan ráébredtek egyéb tulajdonsága... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkeverünk 20 dkg darált kávét és egy kevés vaníliát, majd lezárt üvegben 9 napon át érleljük. Naponta egyszer-kétszer felrázzuk, majd a 10. napon leszűrjük, és hozzáöntünk 4 dl friss, forralatlan tejet, 8 dl vizet és másfél kiló porcukrot. 5 napig ismét lezárva tartjuk, naponta rázogatjuk, majd finom szűrőpapíron átszűrjük. Sötét, átlátszó, illatos likőrt kapunk.
Londo... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... részben annak volt köszönhető, hogy a hosszú, száraz nyár jelentősen ellensúlyozta a kullancsok számbeli növekedése által kiváltott hatást, ráadásul a 2007-ben vizsgált minták fele nyers, forralatlan kecsketejtől való fertőződéstől és nem az ízeltlábúval való közvetlen találkozásból eredt. Utóbbi esetben, ha csak egyetlen kecskét fertőzött meg a vírust hordozó kullancs, akkor az a... |
|
|
|
|
|
|
|
... 160 fokos száraz hőkezelés szükséges.
A kórokozó fertőzött állatokból kerül az emberbe. A fertőződés beteg állat nyers vagy nem kellően átfőtt, illetve megsült húsa vagy forralatlan tejének fogyasztása útján, a spóra alak belélegzésével vagy a bőr apró sérülésein keresztül jut be a szervezetbe. Foglalkozási betegség (állatok húsának, szőrének, csontjának feldolgozói, ál... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... barátom: a brinza nem zöld, valaki becsapta magát. A brinzának fehérnek illik lennie. És a tea? Mosogatólé! A tulajdon szememmel láttam, amint egy szurtos leányzó vödörből öntötte a hideg, forralatlan vizet az öblös szamovárjukba, mialatt nagy lelki nyugalommal mérték belőle a teát. Lehetetlen állapot, drága barátom!
Andrej Fokicsot fejbe kólintotta a váratlan támadás.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... puliszkát; vizbe mártott bádog kanállal, czitrom alaku gombóczokat lehet belőle formálni. Koszoruba kell rakni és nagy kerek tálban kell asztalra adni. Egy porczellán kannába hideg forralatlan tejsürüt kell feladni hozzá. A turós puliszkát a következő módon kell késziteni: Egy lábasba tegyünk pár kanálnyi olvasztott zsirt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát el kell a lábas f... |
|
|
|
|
|
|
|
... szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.
Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Üzenet
Lányok,
Őrizzétek magatokban a fű szökellő zöldjét.
Őrizzétek magatokban a suhogó kartonruhákat
meg a kicsi szandált és a fonott szatyorkát.
Őrizzétek meg a hideg forralatlan tej jó ízét
meg a zsömlék barátságos ropogását
meg azt, ahogy a tri... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Lányok,
Őrizzétek magatokban a fű szökellő zöldjét.
Őrizzétek magatokban a suhogó kartonruhákat
meg a kicsi szandált és a fonott szatyorkát.
Őrizzétek meg a hideg forralatlan tej jó ízét
meg a zsömlék barátságos ropogását
meg azt, ahogy a tricikliző fiúk megnéznek titeket
ha kenyérért szaladto... |
|
|
|
|
|
|
|
... 3 kötés petrezselyemzöldje, 1 kötés zellerzöldje, 1 szál csombor, tejföl
Elkészítése: A 3 liter tejből 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel.
Üvegbe tesszük, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, mindennap megkavarjuk. 3-4 hétig érleljük, ha savója lesz, letöltjük. Négy hét múltával, amikor citrom-savanyú, próbak... |
|
|
|
|
|
|
|
... forró puliszkát; vizbe mártott bádog kanállal, citrom alakú gombócokat lehet belőle formálni. Koszorúba kell rakni, és nagy kerek tálban kell asztalra adni. Egy porcellán kannába hideg forralatlan tejsürüt kell feladni hozzá. A túrós puliszkát a következő módon kell készíteni: Egy lábasba tegyünk pár kanálnyi olvasztott zsírt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát el kell a láb... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, fél kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 12,5 dkg vaj, 1 dl forralatlan tej. Krém: 12 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és vékony téglalapalakúra elnyújtjuk. Megkenjük egyenként a krém 1/3-val, majd feltekerjük, mint a beiglit. Fóliába csavarjuk, majd hűtőbe tesszük... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.
A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utána meleg vízben jól kiö... |
|
|
|
|
|
|
|
... tisztítjuk.
Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.
A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utá... |
|
|
|
|
|
|
|
... tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét
gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg
vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk
legalább egy napig, utána mossuk ki.
Gyapjú ból a friss foltot
kivehetjük, ha tömény konyha
|
|
|
|
|
|
|
|
... nyers húst mindig különítsük el a többi élelmiszertől, a feldolgozásához használt eszközöket nagyon alaposan mossuk el, és jól mossunk kezet!
Ne igyunk pasztőrözetlen (vagy forralatlan) tejet és frissen facsart gyümölcslevet!
A gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg, különösen, ha nyersen fogyasztjuk őket! Az öt éven aluli gyermekek, a legyengült imm... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.
A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utána meleg vízben ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.
Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a... |
|
|
|
|
|
|
|
ARVISURA.
AVAGY A MAGYARSÁG ŐSTÖRTÉNETE.
1.
Az ARVISÚRÁK összegyűjtésével egy sajátos "mesemondó"; Paál Zoltán páratlan regevilágát szeretnénk a magyar néprajzkutatás számára megőrizni.
Miközben ezt a "regevilágot" tanulmányozod az az érzésed támad, hogy a másik történelem a mese, és ez az igazság. Másfél évez... |
|
|
|
|
|
|
|
... Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.
A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utána meleg vízben jól... |
|
|
|
|
|