Belépés
Egy csésze forró tea
... teafogyasztás szokása? A legenda a kínai Sen-nung császár nevéhez köti a teafőzés kezdetét, miszerint Kr. e. 2737-ben a császár ivóvizét forraltatta (a kínaiak már akkor rájöttek, hogy a forralatlan víztől könnyebben megbetegednek), és a hirtelen támadt szél belesodort néhány teacserjelevelet a vízbe. Így fedezték fel, hogy a főzet finom, és hamarosan ráébredtek egyéb tulajdonsága...
Kávékoktélok
... elkeverünk 20 dkg darált kávét és egy kevés vaníliát, majd lezárt üvegben 9 napon át érleljük. Naponta egyszer-kétszer felrázzuk, majd a 10. napon leszűrjük, és hozzáöntünk 4 dl friss, forralatlan tejet, 8 dl vizet és másfél kiló porcukrot. 5 napig ismét lezárva tartjuk, naponta rázogatjuk, majd finom szűrőpapíron átszűrjük. Sötét, átlátszó, illatos likőrt kapunk.

Londo...
Kullancsok
... részben annak volt köszönhető, hogy a hosszú, száraz nyár jelentősen ellensúlyozta a kullancsok számbeli növekedése által kiváltott hatást, ráadásul a 2007-ben vizsgált minták fele nyers, forralatlan kecsketejtől való fertőződéstől és nem az ízeltlábúval való közvetlen találkozásból eredt. Utóbbi esetben, ha csak egyetlen kecskét fertőzött meg a vírust hordozó kullancs, akkor az a...
Egészséglexikon-Anthrax
... 160 fokos száraz hőkezelés szükséges.

A kórokozó fertőzött állatokból kerül az emberbe. A fertőződés beteg állat nyers vagy nem kellően átfőtt, illetve megsült húsa vagy forralatlan tejének fogyasztása útján, a spóra alak belélegzésével vagy a bőr apró sérülésein keresztül jut be a szervezetbe. Foglalkozási betegség (állatok húsának, szőrének, csontjának feldolgozói, ál...
A Mester és Margarita I./18.
... barátom: a brinza nem zöld, valaki becsapta magát. A brinzának fehérnek illik lennie. És a tea? Mosogatólé! A tulajdon szememmel láttam, amint egy szurtos leányzó vödörből öntötte a hideg, forralatlan vizet az öblös szamovárjukba, mialatt nagy lelki nyugalommal mérték belőle a teát. Lehetetlen állapot, drága barátom!

Andrej Fokicsot fejbe kólintotta a váratlan támadás.|...
A puliczka.
... puliszkát; vizbe mártott bádog kanállal, czitrom alaku gombóczokat lehet belőle formálni. Koszoruba kell rakni és nagy kerek tálban kell asztalra adni. Egy porczellán kannába hideg forralatlan tejsürüt kell feladni hozzá. A turós puliszkát a következő módon kell késziteni: Egy lábasba tegyünk pár kanálnyi olvasztott zsirt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát el kell a lábas f...
A kínai tea története
... szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.

Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a...
A lét szépsége a nőtől fakad
...



Üzenet

Lányok,
Őrizzétek magatokban a fű szökellő zöldjét.
Őrizzétek magatokban a suhogó kartonruhákat
meg a kicsi szandált és a fonott szatyorkát.
Őrizzétek meg a hideg forralatlan tej jó ízét
meg a zsömlék barátságos ropogását
meg azt, ahogy a tri...
Nyerges András
...

Lányok,

Őrizzétek magatokban a fű szökellő zöldjét.

Őrizzétek magatokban a suhogó kartonruhákat

meg a kicsi szandált és a fonott szatyorkát.

Őrizzétek meg a hideg forralatlan tej jó ízét

meg a zsömlék barátságos ropogását

meg azt, ahogy a tricikliző fiúk megnéznek titeket

ha kenyérért szaladto...
Örmény fülleves
... 3 kötés petrezselyemzöldje, 1 kötés zellerzöldje, 1 szál csombor, tejföl
Elkészítése: A 3 liter tejből 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel.
Üvegbe tesszük, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, mindennap megkavarjuk. 3-4 hétig érleljük, ha savója lesz, letöltjük. Négy hét múltával, amikor citrom-savanyú, próbak...
Puliszka
... forró puliszkát; vizbe mártott bádog kanállal, citrom alakú gombócokat lehet belőle formálni. Koszorúba kell rakni, és nagy kerek tálban kell asztalra adni. Egy porcellán kannába hideg forralatlan tejsürüt kell feladni hozzá. A túrós puliszkát a következő módon kell készíteni: Egy lábasba tegyünk pár kanálnyi olvasztott zsírt, vagy vajat, azután öt kanálnyi puliszkát el kell a láb...
Sajtos korong
...
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, fél kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál só, 12,5 dkg vaj, 1 dl forralatlan tej. Krém: 12 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk és vékony téglalapalakúra elnyújtjuk. Megkenjük egyenként a krém 1/3-val, majd feltekerjük, mint a beiglit. Fóliába csavarjuk, majd hűtőbe tesszük...
Tisztítás- egyszerüen,olcsón
...
Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.
A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utána meleg vízben jól kiö...
Tisztítás
... tisztítjuk.

Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.

A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utá...
Bio tisztítás otthon
... tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét
gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg
vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk
legalább egy napig, utána mossuk ki.
Gyapjú ból a friss foltot
kivehetjük, ha tömény konyha
Bélbaktérium okozta fertőzés
... nyers húst mindig különítsük el a többi élelmiszertől, a feldolgozásához használt eszközöket nagyon alaposan mossuk el, és jól mossunk kezet!

Ne igyunk pasztőrözetlen (vagy forralatlan) tejet és frissen facsart gyümölcslevet!

A gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg, különösen, ha nyersen fogyasztjuk őket! Az öt éven aluli gyermekek, a legyengült imm...
Jó kis tanácsok
...
Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.

A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utána meleg vízben ...
Ötórai teára hívlak . . .
... szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.

Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a...
ARVISURA. aVaGY A MAGYARSÁG 1
ARVISURA.

AVAGY A MAGYARSÁG ŐSTÖRTÉNETE.



1.



Az ARVISÚRÁK összegyűjtésével egy sajátos "mesemondó"; Paál Zoltán páratlan regevilágát szeretnénk a magyar néprajzkutatás számára megőrizni.

Miközben ezt a "regevilágot" tanulmányozod az az érzésed támad, hogy a másik történelem a mese, és ez az igazság. Másfél évez...
praktika a természet erejével
... Régebbi foltot tömény glicerinnel tüntethetünk el. Az anyag foltos részét gyengén dörzsöljük be glicerinnel és hagyjuk állni néhány percig, majd meleg vízzel öblítsük. Ha a folt makacs, forralatlan tejben vagy savóban áztassuk legalább egy napig, utána mossuk ki.

A gyapjúból a friss foltot kivehetjük, ha tömény konyhasóoldattal bedörzsöljük és utána meleg vízben jól...
1 2 
Címkék: Margarita, Nyerges András, Andrej Fokicsot, AVAGY MAGYARSÁG ŐSTÖRTÉNETE, Paál Zoltán, csésze forró, nőtől fakad, természet erejével, kínai Sen-nung, teafőzés kezdetét, császár ivóvizét, forralatlan víztől, hirtelen támadt, főzet finom, kevés vaníliát, kullancsok számbeli, 2007-ben vizsgált, ízeltlábúval való, vírust hordozó, kórokozó fertőzött, fertőződés beteg, spóra alak, brinzának fehérnek, tulajdon szememmel, szurtos leányzó, öblös szamovárjukba, váratlan támadás, porczellán kannába, turós puliszkát, következő módon, lábasba tegyünk, forró vízbe, forralt vízből, kínaiak régen, teacserje leveleire, másik eredetlegenda, suhogó kartonruhákat, kicsi szandált, fonott szatyorkát, hideg forralatlan, zsömlék barátságos, tricikliző fiúk, porcellán kannába, túrós puliszkát, tészta hozzávalóit, anyag foltos, folt makacs, friss foltot, többi élelmiszertől, feldolgozásához használt, magyar néprajzkutatás, másik történelem, konyhasóoldattal, összegyűjtésével, teacserjelevelet, egészséglexikon, téglalapalakúra,
© 2013 TVN.HU Kft.